Geniet van de kerstdagen, en proost op een mooi nieuwjaar!

Veelgestelde vragen

De reis van mijn voorkeur is vol. Kan ik op een reservelijst?
Ja dit is mogelijk.

Mijn vriendin wil graag met mij mee op vakantie maar ze heeft geen beperking. Is dit ook mogelijk?
Je vriend of vriendin mag ook met ons mee op vakantie.

Ik mag niet alles eten. Houden jullie hier rekening mee?
Ja, je kan op het aanmeldingsformulier je dieetwensen kenbaar maken.

Ik heb een hondje. Mag ik die ook mee op vakantie nemen?
Nee. Je zult voor je huisdier een oppas moeten regelen tijdens je vakantie.Sommige reizigers zijn bang van honden of allergisch.Vandaar dat je hondje niet mee kan.

Ik heb vaak een epileptische aanval. Zijn jullie vakanties geschikt voor mij?
Nee, helaas kan je dan niet met ons mee op vakantie.

Ik kan niet zwemmen. Kan ik wel mee met jullie op vakantie?
Ja, wij proberen om vrijwel altijd een zwembad bij het huisje of hotel te regelen.Hier kan je zwemmen maar het is natuurlijk niet verplicht.

Kan ik de reis in termijnen betalen?
Dit is mogelijk. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. De laatste termijn moet wel 6 weken voor vertrek voldaan zijn

Ik wil graag een 1 op 1 vakantie.Is dit mogelijk?
Ja, ook dit is mogelijk. Voor een offerte kun je mailen naar info@onderweg-reizen.nl
Zet in je aanvraag waar je heen zou willen,de datum van vertrek en de duur van de reis.
Wij sturen je dan binnen een week de offerte toe

Ik ben nog nooit met een groep op vakantie geweest. Houden jullie hier rekening mee?
Uiteraard houden we rekening hiermee. Wij begrijpen heel goed dat dit erg spannend is. We zullen je bijstaan daar waar nodig.Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld langs te komen op onze jaarlijkse oudejaarsborrel. Je kan dan kennismaken met onze reizigers. Wanneer een vliegvakantie nog een stap te ver voor je is, adviseren wij je om de eerste keer een weekend te boeken. Je kan dan wennen aan het groepsproces tijdens de vakantie. Het is dan maar enkele nachten dat je weg bent. Wij hebben hier goede ervaringen mee. Veel van onze reizigers zijn vaak eerst een weekend met ons op vakantie geweest. Ze boeken vaak het jaar hierna een langere vakantie van bv 8 dagen. Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen een fijn gevoel heeft overgehouden aan zijn of haar vakantie. Stap voor stap. Vandaar de voetstappen in ons logo.

Wanneer krijg ik mijn reispapieren van de vakantie?
Ongeveer twee weken voor vertrek liggen de papieren bij je in de brievenbus.Indien u binnen 7 dagen voor vertrek nog geen reisdocumenten heeft ontvangen, adviseren wij u om contact op te nemen met ons.

Wat staat er allemaal in de reispapieren?
In de reispapieren staan de ophaaltijden,vertrektijden,bestemming en andere zaken die te maken hebben met jouw vakantie.

Kan ik een rollator of rolstoel meenemen in het vliegtuig?
U mag één rollator per passagier meenemen. U kunt de rollator meenemen tot aan de gate, waarna deze onder in het bagageruim wordt vervoerd. Bij aankomst op uw bestemming wordt de rollator bij het uitstappen overhandigd of geretourneerd via de bagageband.
Het is niet bij alle vakanties mogelijk om een rollator mee te nemen. Wij adviseren om een gebruikte rollator of rolstoel mee te nemen. Uit ervaring weten wij dat vliegmaatschappijen niet zachtzinnig omgaan met deze spullen. Er gaat nog wel eens wat kapot.

Mag ik roken tijdens de vakantie?
Natuurlijk mag je roken. Dit mag echter niet in de bungalow of hotelkamer. Ook in de bus is het verboden om te roken.

Hoe berekenen jullie de reissom?
Wij proberen de reissommen zo laag mogelijk te houden. We kiezen vrijwel altijd 3 of 4 sterren hotels uit die wel een goede beoordeling hebben.
Campings proberen we altijd de beste te nemen. Deze hebben dan ook vaak 5 sterren.
De reisbegeleiders gaan op vrijwillige basis mee. Wij betalen wel de reis en verblijfskosten voor hun. Dit moeten we dus doorberekenen in de reissom.
Reisverzekering,vervoer en maaltijden zitten ook verwerkt in de reissom. Vaak zijn wij nog goedkoper dan andere reisorganisaties. Hoe dat komt? Omdat wij veel via email doen. Ook hebben wij onze facturatie aan een ander bedrijf uitbesteed. Dat scheelt ons heel veel tijd en geld. Ook hebben wij een klein kantoor in Barendrecht en verzorgen de meeste cursussen voor onze reisbegeleiders zelf of via een extern bureau. En dat merken jullie in de prijs.

Is het mogelijk om kennis te maken met jullie?
Wij begrijpen heel goed dat het boeken van een vakantie heel spannend kan zijn. Daarom is het vaak wel mogelijk om kennis te maken met bv de reisbegeleiders. Ook mag je altijd bij ons op kantoor kennis komen maken met ons.  Vaak valt er een enorme last van de schouders wanneer je weet wie wij zijn. Ook vinden vouders het wel fijn om even te kijken met wie hun zoon of dochter mee op vakantie gaat. Wel graag even bellen van tevoren. Zetten wij de koffie vast klaar.

Veel reizigers kennen elkaar al. Hoe komt dat?
De meeste reizigers gaan al jaren trouw elk jaar met ons op vakantie.Na afloop houden ze vaak nog contact met elkaar. Elk jaar hebben wij aan het begin van het vakantieseizoen een kennismakingsavond. Veel van onze (nieuwe) reizigers zijn hierbij aanwezig. Onder het genot van een hapje en drankje wisselen ze de leukste dingen uit die ze tijdens de vakanties meegemaakt hebben.Ook hebben wij in de zomer een barbecuemiddag. Dit is erg gezellig en vaak handig om kennis met elkaar te maken. Het is vaak erg spannend om op vakantie te gaan. Zo leer jij vast een hoop mensen kennen.

Ik heb liever een vrouwelijke reisbegeleider. Is dit mogelijk?
Onze reisbegeleiders en begeleidsters worden rond maart of april ingegedeeld. We kunnen dus niet op voorhand zeggen of je een vrouwelijke reisbegeleider krijgt.

Wat is het niveau van de reizigers?
De meeste van onze reizigers hebben een licht verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme zoals Pdd-nos,Asperger enz. Vaak wonen ze in een eigen woning en krijgen bv 1 of 2 keer per week ambulante hulp van een organisatie. Ook hebben wij reizigers die in een woonvoorziening wonen.De meeste reizigers hebben hulp nodig bij geldzaken,sociale contacten en hulp bij de inname van medicatie.  De grootste groep reizigers is tussen de 20 en 40 jaar oud.

Wat is er allemaal inbegrepen?
De reissom is inclusief begeleiding, vervoer naar de accomodatie ,parkeergelden,tolkosten, overnachtingen, maaltijden en consumpties in de accomodatie. Ook reis-, bagage- en ongevallenverzekering is inbegrepen. Excursies,gezamenlijke consumpties en uitstapjes betalen we van het groepsgeld. Het groepsgeld staat aangegeven bij de vakanties.

Hoe werkt het zakgeldbeheer?
Wanneer je op het inschrijfformulier aangeeft dat wij je zakgeld beheren werkt het als volgt:

Je hebt bv 100 euro voor 10 dagen aan zakgeld bij je. Wij verdelen de 100 euro over 10 enveloppen. Elke dag krijg je dan een envelop van de reisleiding zodat je elke dag beschikt over geld. Natuurlijk mag het ook in bv 5 enveloppen met 20 euro zodat je om de dag een envelop krijgt. Jij moet zelf (of je ouders,verzorgers)aangeven wat je wilt.

Hoe werkt de hulp bij medicijnen?
Op het inschrijfformulier kun je aangeven of je hulp wil bij het gebruik van je medicijnen. Wij helpen je dan herinneren aan inname ervan. Ook helpen wij bij gebruik van zalf enz. Voor ons een kleine moeite en ook geen reden om mensen te weigeren.

Hoe werkt het groepsgeld?
Het verplichte groepsgeld wordt besteed aan het activiteiten in het vakantieprogramma zoals excursies, toegangsgelden, bus/trein/tramvervoer naar een activiteit en drankjes of hapjes buiten het hotel, bungalow of andere vakantieaccomodatie. Soms komt het voor dat reizigers meer excursies willen. We bespreken dan met de groep wie dat nog meer zou willen. Dit zijn dan extra kosten. Dit is altijd na overleg. We zullen je nooit op kosten jagen wanneer je dat niet zou willen.

Hoe werkt het met uitstapjes die staan bij de vakanties?
De uitstapjes die staan bij de vakanties zijn mogelijkheden tijdens die vakantie. Het programma maken jullie met elkaar tijdens de vakanties. De reisbegeleiders bekijken of het haalbaar is voor alle deelnemers. Ben je bv met een groep van 10 personen en willen er 5 naar een dierentuin en 5 naar een pretpark dan gaat de reisleiding dit oplossen door bv de groep te splitsen of de ene dag naar de dierentuin en de dag erna naar een pretpark.

Ik wil graag met jullie mee op vakantie, maar ik wil niet bij de groep blijven.Is dit mogelijk?
Wanneer je aangeeft op het inschrijfformulier dat je deze zelfstandigheid aan zou kunnen, hebben wij hier geen problemen mee. Wij zijn echter nergens aansprakelijk voor mocht er dan iets gebeuren.Wanneer er op het inschrijfformulier staat dat je bij de groep moet blijven, dan is dit natuurlijk niet mogelijk.

Naar welke landen mag ik allemaal reizen met mijn identiteitskaart?
De Nederlandse identiteitskaart is geldig voor de volgende landen:

 • Andorra
 • België, Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken, Duitsland
 • Estland
 • Finland, Frankrijk
 • Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden)
 • Hongarije
 • Ierland, Italië
 • Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg
 • Malta, Monaco
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
 • Roemenië
 • San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden)
 • Turkije, Tsjechië
 • IJsland
 • Zweden, Zwitserland

Voor alle landen die niet genoteerd staan in bovengenoemde lijst is het noodzakelijk een paspoort te bezitten.

Waar vind ik informatie over vaccinaties die ik nodig heb?
Voor informatie kun je kijken op de volgende websites:

Kunnen jullie mij thuis ophalen?
Ja, Dit is mogelijk. Neem contact met ons op voor de voorwaarden. Ophalen is niet mogelijk bij vliegreizen. Je moet dan op eigen gelegenheid naar het vliegveld komen.

Hoe kiezen jullie de reisbegeleiders uit?
Onze reisbegeleiders zijn ten eerste mensen met veel levenservaring. De meeste werken in de zorg of hebben een kind of familielid met een beperking. Het zijn gemotiveerde mensen die tot het uiterste gaan om onze reizigers een fantastische tijd te geven.

Eénpersoonskamer
Je hebt alleen recht op een éénpersoonskamer als je deze boekt en de toeslag hiervoor betaalt. In alle andere gevallen deel je een kamer met één of meer reiziger(s).

Waarom groeien jullie zo snel?
Wij horen vaak van onze reizigers dat ze het ontzettend naar hun zin hebben gehad. Vaak komt dit door onze kleine groepen. Wanneer je met grote groepen op vakantie gaat, val je snel buiten de groep wanneer je niet zo erg spraakzaam bent bv. Bij ons is dat niet. Wij vinden het erg belangrijk om iedereen te betrekken tijdens de vakanties. De reisbegeleiders hebben, dankzij de kleine groepen,ook veel meer tijd voor de reizigers. Zo kunnen ze kleine problemen makkelijker en sneller oplossen. En blijf jij niet piekeren maar kun je gelijk weer verder met vakantie vieren.

Jullie zitten ook op Facebook. Kan ik dan ook al kennis maken met jullie en andere reizigers?
Jazeker, Je kunt Andre toevoegen op Facebook. Zijn naam op Facebook is: Andre van Onderweg.
En Estefania de vrijwilligerscoordinator heet op Facebook : Essie van Onderweg.
De facbookpagina van Onderweg Reizen kun je hier vinden.